Klachten na Corona? Samen kunnen we ervoor zorgen dat jij verder kunt. Lees hier verder

Dry needling

Dry needling is een specialisatie binnen de fysiotherapie, die zich richt op de behandeling van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, veroorzaakt door pijnpunten in de spieren (triggerpoints). Er wordt daarbij gebruikt gemaakt van kleine, dunne (droge) naaldjes.

Triggerpoint
Een triggerpoint is een pijnlijke plek in een spier, die naast locale drukpijn, ook vaak pijn op afstand kan veroorzaken.
Hierdoor kan het zijn dat de oorzaak van de pijn ergens anders ligt dan op de plaats waar de pijn wordt ervaren.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

*Pijn locaal in een spier met of zonder uitstraling
*Bewegingsbeperking en/of stijfheid
*Verminderde kracht in de betrokken spier
*Pijnontwijkend gedrag, waardoor je ‘anders’ gaat bewegen.
*Reacties zoals hoofdpijn, duizeligheid, transpireren, rillerigheid e.d.

Een triggerpoint kan ontstaan door:

*Een verkeerde beweging of ongeval (acuut)
*Een langdurige verkeerde houding (chronisch)
*Langdurige overbelasting van arm, schouder en /of nek (RSI, CANS)
*Overbelasting bij sporters
*Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of hernia
*Langdurige immobilisatie door bijvoorbeeld gips
*Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
*Chronische infecties en allergieën

Het onderzoek
De fysiotherapeut zal door een gesprek en onderzoek uw klachten analyseren. Indien er aanleiding voor is, zal er verder onderzoek worden gedaan op aanwezigheid van triggerpoints die uw klachten zouden kunnen veroorzaken.

De behandeling
De behandeling is gericht op het ‘uitschakelen’ van triggerpoints. Door middel van het gericht aanprikken met een naaldje, worden deze triggerpoints gedeactiveerd. Hierdoor ontstaat ontspanning in de behandelde spier.
Het voordeel van dry needling is dat er in de meeste gevallen al snel een verbetering voelbaar is, waardoor er maar een beperkt aantal behandelingen noodzakelijk zijn. Bij langdurige klachten kan het zijn dat er meerdere triggerpoints behandeld moeten worden. Daarnaast krijgt u oefeningen en adviezen mee voor thuis om de verbeterde situatie die ontstaat na behandeling, te behouden.

Hoe voelt het aan?
Het inbrengen van het dunne, flexibele naaldje voelt u nauwelijks. Als het triggerpoint geraakt wordt, kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dit geeft kortdurend een krampgevoel (“twitch response”). Deze reactie gaat gepaard met locale pijn en eventueel een uitstralend gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal weer direct.
Er vindt voortdurend overleg plaats over het verloop van de pijnreactie. Daarbij blijft u zelf de baas over de voortgang van de behandeling. Soms kan het weefsel, als reactie op de behandeling, kortdurend pijnlijk en/of vermoeid aanvoelen.

Het tarief
Dry needling is onderdeel van een reguliere fysiotherapie-/ of manueel therapiebehandeling. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.

Vakbekwaamheid
Fysiotherapeuten scholen zich in dry needling door het volgen van cursussen. Deze zijn gericht op de behandeling van spieren in armen en benen, en spieren rondom de wervelkolom en kaak-en hoofdregio.

Meer informatie, vragen en/of aanmelden?
Dat kan via ons contactformulier of telefoonnummer

Contactformulier 0162-682799

Specialist(en)

Marielle Dijkers
Manueel therapie
Dry needling

BIG nr: 39045912104

Paul Goossens
Manueel therapie
Dry needling

BIG nr: 39046408604

Teun Donckers
Manueel therapie
Dry needling
Manueel therapie bij kinderen

BIG nr: 9033477404

Diny Commeren
Bekkenfysiotherapie
Dry needling

BIG nr: 19045969304

Marc Vos
Echografie
EPTE
Shockwavetherapie
Fysiotherapie
Dry needling

BIG nr: 09919914204

Fysiotherapie

Onze fysiotherapeuten hebben allen hun eigen specialisatie(s) op deelgebieden van het lichaam. Zij helpen jou graag verder wanneer je last hebt van nieuwe, langdurige of terugkerende lichamelijke klachten die jou beperken in het dagelijks leven.

Ik wil verder

Preventie

Fit worden en blijven willen we allemaal. Bij Jau® kijken we verder dan alleen fysiotherapie. Wij hebben diverse programma's ontwikkeld die jou zowel preventief als in de nazorg kunnen helpen. Elk aanbod is afgestemd op zijn/haar doelgroep, van jong tot oud.

Ik wil verder

Diagnostiek

Door middel van goed onderzoek, inzicht en controle is het mogelijk om de juiste sturing te geven aan jouw gezondheid. Naast de expertise van onze specialisten beschikken we over een modern Testlab waarmee het mogelijk is complete analyses te maken van jouw gezondheid.

Ik wil verder

Afspraak maken

Plan eenvoudig en snel een afspraak in bij één van onze specialisten. Dit kan via de onderstaande opties; ons afspraakformulier of ons telefoonnummer.

Cookies